Вивчаємо упорядкування масиву

Сортування обміном або сортування бульбашкою
Алгоритм:
у поданому наборі даних (списку чи масиві) порівнюються два сусідні елементи. Якщо один з елементів, не відповідає критерію сортування (є більшим, або ж, навпаки, меншим за свого сусіда), то ці два елементи міняються місцями. Прохід по списку продовжується до тих пір, доки дані не будуть відсортованими.

Сортування  вибором
Алгоритм: 
  1. Знаходить у списку найменше значення
  2. Міняє його місцями із першим значеннями у списку
  3. Повторює два попередніх кроки, доки список не завершиться (починаючи з другої позиції)

Сортування включенням
Алгоритм:
На кожному кроці алгоритму ми вибираємо один з елементів вхідних даних і вставляємо його на потрібну позицію у вже відсортованому списку до тих пір, доки набір вхідних даних не буде вичерпано.

Сортування злиттям
Алгоритм:
Під час сортування в дві допоміжні черги з основної поміщаються перші дві відсортовані підпослідовності, які потім зливаються в одну і результат записується в тимчасову чергу. Потім з основної черги беруться наступні дві відсортовані підпослідовності і так до тих пір доки основна черга не стане порожньою. Після цього послідовність з тимчасової черги переміщається в основну чергу. І знову продовжується сортування злиттям двох відсортованих підпослідовностей. Сортування триватиме до тих пір поки довжина відсортованої підпослідовності не стане рівною довжині самої послідовності.
3Д модель сортування

https://www.youtube.com/watch?time_continue=108&v=NiyEqLZmngY

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оновлене тематичне планування до підручника Інформатика-9 (2022 рік)

 Шановні колеги! Маємо сподівання, що ваші навчальні заклади встигли зробити замовлення на підручники "Інформатика-9" і в новому н...